Çocuklar Doktordan Neden Korkarlar?

Çocuklar doktordan neden korkarlar? Korkusunu yenmenin yolları nelerdir ? Neden hastaneye gitmek istemezler? Cevabı iğne, ilaç korkusu mudur acaba sadece?

Çocuklar Doktordan Neden Korkarlar?
Çocuklar Doktordan Neden Korkarlar

Doktor Kontrolleriniz Kabusa Dönüşmesin.Çocuklar doktordan neden korkarlar? Korkusunu yenmenin yolları nelerdir ? Neden hastaneye gitmek istemezler? Cevabı iğne, ilaç korkusu mudur acaba sadece?Ebeveynlerin Yapması Gerekenler Nelerdir ?

Çocuğunuzu götürdüğünüz doktor kontrolleriniz her seferinde bir eziyete dönüşüyorsa ve çocuğunuz doktordan korkuyor ve gitmek istemiyorsa bu konuda bir şeyler yapmanızın vakti gelmiş demektir. Çocuklar neden doktordan korkar ? Yazımızda sizler için doktor korkusu ile başa çıkma hakkında ipuçlarından bahsettik.

Doktor korkusu çocukların çoğunun yaşadığı normal bir korkudur. Çocuklar saçlarını kestirmekten de hoşlanmadığı gibi doktor kontrollerinden de pek hoşlanmazlar. Yaklaşan tehlike nedeniyle ortaya çıkan ve kişide kaçma isteği uyandıran bir duygudur. Bilmediğiniz ve tanımadığımız durumlar karşısında koruyucu bir özelliği olan korku, bazen yaşamımızı ciddi boyutlarda kısıtlayabilir.

Çocuklarda gördüğümüz korkular gelişimin doğal bir parçası ve dış tehlikelerden korunmayı sağlayan işlevsel bir düzenektir. Çocuklarda bizim gibi genellikle bilinmeyenden korkarlar. Çocukluk dönemi korkuları çocuğun bulunduğu yaşa ve gelişim düzeyine göre değişiklik gösterebilir. Bebeklik dönemi temel güven duygusunun, bağlanmanın gelişmeye başladığı bir dönemdir. Bebekler için aniden ortaya çıkan gürültü ve ışıklar korkutucu olabilir.

Genellikle çocuklarda 2 ila 6 yaşları arasında korkular artar. Çocuklar genellikle karanlıktan, ailesinden ayrı kalmaktan, gök gürültüsünden ve yabancılardan korkarlar. Hatta bunlara ailelerin ekledikleri öcü, yabancı gibi şeylerde eklenebilir. Çocuklar büyüdükçe korkularıyla da daha kolay başa çıkabilirler.

Çocuklar Neden Doktordan Korkar ?

Çocuk kendi duyduğu ağrıyı etrafındakilerin de hissettiğini zannedebilir. Çocukların doktor korkusunun bir kaç farklı nedeni olabilir. Zamanında yetişkinler tarafından korkutulmuş olabilir, geçmişte yaşamış olduğu olumsuz deneyimler ve ya oraya her gittiğinde acı çekeceğini düşündüğü için korkuyor olabilir. Yani korkular çocuklarda gelişimsel ve ya durumsal olabilir. Fakat bazı durumlarda aileler ve diğer yetişkinler bu korkuların ortaya çıkmasını tetikliyor. Ailelerin çocuklarına “yaramazlık yaparsan seni doktora götürürüm, doktor iğne yapar” gibi cümleler kurmaları ve onlar bu şekilde korkutmaya çalışmaları doğru değildir.

Ebeveynlerin Yapması Gerekenler

  • Çocuğunuz yanında olun ve onun her zaman güvende hissetmesini sağlamaya çalışın.
  • Doktor muayenesine hazırlamak için çocuğa yaşına ve gelişim düzeyine uygun net ve gerektiği kadar bilgi verin.
  • Ebeveyn olarak sakin olun ve bunu çocuğunuza da hissettirin.
  • Çocuğunuz soru sormasına izin verin.
  • Çocuğunuza güven duyun.
  • Bazen muayene sırasında tıbbi işlemler yapılabilir. Çocuk acı duyuyorsa ebeveyn olarak bunu yok saymayın. Ayrıca abartılı da davranmayın. Çocuklar, yetişkinlerden kendi algısının ve deneyimlerinin anlaşılmasını bekler. Böylece kendi kaygılarını düzenlemeyi ve onlarlar baş etmeyi öğrenir.
  • Çocuğunuz ile beraber doktorculuk oynayın. Oyun ile muayene konusunu daha eğlenceli hale getirebilir ve korkusunu yenmesini de sağlayabilirsiniz. Çünkü muayene sırasında uygulanacak işlemlerin oynanması çocuğun kaygı düzeyini azaltır.
  •