Koyun Türleri ve Özellikleri – Koyunlar Hakkında Bilgiler
Koyun, toynaklı hayvan familyasında değerlendirilen bir ot oburdur. Genellikle vücut büyüklüğüne göre farklılık gösterir. Koyunlar koçlardan çok daha küçüktür. Ayrıca koyunların az gelişmiş boynuzları vardır. Bu boynuzlar gözle görülemeyecek kadar küçüktür ve herhangi bir işlevi yoktur. Koyunun Latince’deki adı Ovis’tir.
İçindekiler
- Koyun Özellikleri
- Koyun Türleri
- Koyunlarda Avlanma ve Beslenme
- Koyunlarda Üreme ve Çiftleşme
- Koyun Ömrü
- Koyunlar Hakkında İlginç Bilgiler
Koyun Özellikleri
Yünün rengindeki farklılıkların hayvanın cinsiyeti ile ilgisi olmadığını belirtmek gerekir. İlkbahar ve yaz aylarında, kaz soğanları, tüy otu, çimen, çeşitli baklagiller, vb. gibi sulu çimleri tercih ederler. Ayrıca farklı meyveler ve yeşillik yemeyi de tercih ederler. Meşe, akçaağaç ve diğer ağaçların yapraklarını ve genç sürgünlerini severler. Kar düştüğünde, koyun kalan kuru otları arar. Ayrıca bu dönemde diyetlerinde yosunlar ve likenler, yabani gül ve badem dalları da bulunabilir. Esaret altında, koyun ve koçlar saman ile beslenir ve ayrıca öğütülmüş arpa ve yulaf eklenir. Koyunlar sürü yaşam tarzına alışkın olan hayvanlardır. Kendileri arasında sürünün üyeleri birbiriyle iletişim kurarlar. Koyunlar, tonalite açısından farklı seslere sahip olabilirler ve sürünün üyeleri tam olarak onların sürüsünü tanırlar.
Koyun Türleri
Koyun türleri oldukça fazladır. Bu türler arasında Argali, Amerika Yaban Koyunu, Avrupa Muflonu, Dall Yaban Koyunu, Kar Koyunu ve Merinos bulunmaktadır. Dünya üzerinde en sağlıklı ve en iyi verim alınan koyun türü Merinos olarak bilinmektedir.
Koyunlarda Avlanma ve Beslenme
Koyunlarda avlanma ve beslenme olanakları farklılık göstermektedir. Çiftlikte yaşayan koyunlar genel olarak yulaf ile beslenmektedir. Doğal hayatta bulunan koyunlar ise bitki yaprakları, çimen tüketmektedir. Kış aylarında yiyecek bulmak oldukça zorlaştığından solucan ya da küçük böcekleri de tüketebilmektedir.
Koyunlarda Üreme ve Çiftleşme
Koyunlarda üreme dönemi, ilkbahar dönemine rastlamaktadır. Genellikle Nisan ve Mayıs ayları arasında kızgınlık hallerine rastlanılır. Bu süreçte koçlar ve koyunlar defalarca çiftleşirler ancak tek bir döllenme yaşanır. Koyunlar, her sene içerisinde yalnızca bir yavru doğurabilir.
Koyun Ömrü
Koyun ömrü 7 ila 12 yıl arasında değişkenlik göstermektedir. Yaşam koşullarının iyi olması durumunda yaşam süreleri 15 yılı bulabilmektedir. İyi bir özenle esaret altında hayvanlar 20 yıla kadar yaşayabilirler. Eşleşme gerçekleştikten sonra koç dişiyi bırakıp başka bir koyunun peşinden gider. Koyunların üremesi yaklaşık beş ay sürmektedir. Koyun kuzuların erken geldiğini algıladığında, sürüsünü bir süre bırakır ve yavruların doğacağı tenha bir yer arar. Yeni doğmuş kuzu yaklaşık 3 ila 5 kilogram ağırlığında doğar. Doğumdan sonra yavrular birkaç gün daha barınaklarda kalırlar ve sonra koyunla birlikte sürüye geri gelirler. 6-7 aylıkken bile, koyunlarda tüylenme gözlenir. Bununla birlikte çiftleşmede, sağlıklı bir yavru sahibi olmak için bir veya daha fazla yaşına erişmelerine izin verilir. 10 ayda iyi beslenmeye sahip bazı canlılar, 45-50 kg arasında bir canlı ağırlığa ulaşırlar. Bu nedenle aynı zamanda çiftleştirilebilirler. Koyunlar için av mevsimi doğal ve iklimsel özellikler, beslenme ve sağlığa bağlıdır. Genellikle Ağustos ayında başlar ve Şubat ayına kadar sürer.
Koyunlar Hakkında İlginç Bilgiler
Koyunlar hakkında ilginç bilgiler arasında kürklerinin sağlamlığı vardır. Koyun kürkü uzun yıllardan beri elde edinilen ve dokumacılık sektöründe önemli bir hammadde olarak kullanılmaktadır. Sahip olduğu ipeksi yapısı, dokunan kilime ya da halıya yumuşaklık katar. Tekstil sektöründe de büyük bir paya sahiptir. Daha farklı sektörlerde de kullanılmaktadır.
Kaynak:yabanihayvanlar.com