GEBELİKTE TÜKETİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER

İşte, hamilelikte hayatınızdan çıkarmanız gereken o gıdalar. Az Pişmiş Yumurta. Hamilelikte tüketilmemesi gereken gıdalar arasında başı, az pişmiş yumurta çekiyor. ... Pastörize Olmayan Süt ve Süt Ürünleri. ... Çiğ ya da Az Pişmiş Et ve Balık Ürünleri. ... Karaciğer. ... Çok Fazla Kafein. ... Konserve Gıdalar. ... Alkol.

GEBELİKTE  TÜKETİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER
Gebelikte Yenmemesi Gereken Besinler,,Gebelikte Yasak Yiyecekler

Gebelikte Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Besinler

Hamilelik Döneminde İşlenmiş Et Ürünleri

Sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünleri her ne kadar ısıl işlemden geçtiği için mikroorganizma riski ortada kalksa da yüksek tuz ve buna bağlı sodyum içeriği yüksektir. Fazla sodyum gebelik döneminde yüksek tansiyon ve böbrek problemlerine yol açabilir.

Gebelik Döneminde Dip Balıkları

Balık Omega 3 ve Omega 6 doymamış yağ asitleri eşsiz bir besin olması sebebiyle gebelik döneminde açısından balık tüketilmesi oldukça yararlı olacaktır. Fakat her balık çeşidi gebelik döneminizde tüketebilmeniz açısından uygun değildir.

Özellik dip seviyelerde yaşayan balıklar, midye gibi kabuklu deniz ürünlerinde ağır metal ve cıva riski yüksektir ve tüketilmesi halinde plasentaya geçerek bebeğinizin sinirsel gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Gebelik Döneminde Yeşil Çay ve Ada Çayı

Bazı bitki çaylarını hem kafein içermesi hem de rahim iç yapısını bozması sebebiyle gebelik döneminde önermiyoruz. Bu süreçte bahsettiğimiz özellikleri gösteren yeşil çay ve ada çayını tüketmemeniz gerekir. Melisa, papatya, ıhlamur gibi sindirim problemlerinizi giderecek sakinleştirici çayları tercih edebilirsiniz.

Gebelik Döneminde Çiğ Besinler 

Mikroorganizma içerme riski sebebiyle çiğ et, yumurta, pastörize edilmemiş çiğ süt ve bu sütten yapılmış peynir, yoğurt gibi ürünler kesinlikle tüketmemeniz gerekiyor. Çiğ besinlerdeki enfeksiyon riski hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için bir tehdittir.

Gebelik Döneminde Kafein

Gebelikte fazla kafein tüketimi, bebekte kalp atım hızını artırabilir ve solunum aktivitelerinde değişikliğe sebep olabilir. Hamilelik sürecinde kafein tüketiminizi günlük 200 mg’ı geçmeyecek şekilde sınırlandırmanız gerekir. Günde 2 fincan türk kahvesi veya 1 kupa filtre kahve günlük kafein limitinizi doldurmaktadır.

Hamilelik Döneminde Ciğer

Karaciğer A vitamini açısından çok çok zengin bir besindir. Aşırı A vitamini alımı gebelikte doğum risklerini artırdığı ve bebeğin gelişimini olumsuz etkilediği için bu süreçte karaciğer tüketmemelisiniz.

Gebelik Döneminde Meyan Kökü 

Yapılan araştırmalara göre gebelik döneminde fazla miktarda meyan kökü tüketen annelerin bebeklerinde davranış bozukluğu ve IQ düşüklüğüne yol açtığı görülmüştür.

Meyan kökünde bulunan glisirizin etken maddesinin bebeğe kortizol geçişini uyardığı ve bunun sonucu olarak çocukluk döneminde zihinsel gelişimin etkilendiği görülmüştür.

Gebelik Döneminde Meyve Suyu 

Yüksek şeker içeren besinler gebelik sürecinde kilo alımının kontrolünü zorlaştırmaktadır. Özellikle meyve sularının hazırlanış aşamasında 3-4 porsiyon taze meyve kullanıldığından gereğinden fazla meyve tüketimi söz konusudur.

Aynı zamanda meyve suyu, şekerli ve asitli içecek glisemik indeksi yüksek olduğundan kan şekerinizi kısa sürede yükseltir. Bu dönemde meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih etmenizi, şekerli içecekler yerine maden suyu, ayran, kefir gibi sağlıklı tercihler yapmanızı öneriyoruz.

Gebelik Döneminde Şekerli Besinlere Dikkat!

Bu dönemde kilo alımınızın kontrolünü sağlamak için şekerli içeceklerde olduğu gibi şeker içerikli besinleri de mümkün olduğunca sınırlı tüketmeniz gerekmektedir. Tatlı isteğinizi bastırmak için ara öğünlerinizde kuru ve yaş meyveler tüketebilir, süt ve yoğurdun üzerine tarçın ilave edebilirsiniz.

Kaynak:bebek.com