Cuma namazı nasıl kılınır, Cuma Namazı kaç rekattır? Cuma namazı kılınışı bilgileri.

Cuma namazı nasıl kılınır, Cuma Namazı kaç rekattır? Cuma namazı kılınışı bilgileri.Cuma namazı niyeti Nasıl verilir ?Cuma Namazı Hakkında.

Cuma namazı nasıl kılınır, Cuma Namazı kaç rekattır? Cuma namazı kılınışı bilgileri.
Cuma namazı nasıl kılınır, Cuma Namazı kaç rekattır? Cuma namazı kılınışı bilgileri.

Mübarek Cuma gününün gelmesiyle birlikte camide Cuma namazı ibadetini gerçekleştirmek isteyenler, Cuma namazı kılınışı ile ilgili detayları eksiksiz kılmak için sorguluyor. İslam alemi için önemli bir yeri olan Cuma namazı ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan saatlerde camilere gidilip kılınıyor. Peki, Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı kaç rekattır? İşte Diyanet bilgilerine göre Cuma namazı kılınışı..

 

CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269).

İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’e göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edildiği nakledilmektedir (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

Sonuç olarak Cuma namazı, 4 rekât ilk sünnet, 2 rekât farz, 4 rekât son sünnet, 4 rekât Zühri Ahir (Son öğle) ve 2 rekât vaktin son sünneti olmak üzere toplam 16 rekât namaz kılınır.

Cuma namazı nasıl kılınır?

Cuma günü 16 rekat namaz kılınır. [Bunun iki rekatını kılmak farzdır. Öğle namazından daha kuvvetli farzdır.] Bunlar sırası ile şöyledir:

1- Önce, Cumanın dört rekatlık ilk sünneti kılınır. Bu sünnet, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sonra, cami içinde ikinci ezan ve hutbe okunur. Hutbe okunduktan sonra, ikamet okunup, cemaat ile Cuma namazının iki rekatlık farzı kılınır.

2- Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, dört rekatlık son sünneti kılınır. Bunun kılınışı öğle namazının ilk sünneti gibidir.

3- Bundan sonra, “Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya” diye niyet ederek, öğle namazının farzı gibi zuhr-i ahir denilen bir namaz kılınır.

4- Sonra da, sabah namazının sünneti gibi iki rekat vaktin sünneti kılınır. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunup, dua edilir.